15/11/2019 14:20:01

The minute you step through your door, you want to be greeted by a warm and welcoming home.
Edward Thomas Interiors have customised our new show home at The Mallards in Swanley, and in this blog post they share their inspiration behind the design, and how they created a relaxed and consistent feel throughout, that you can reinvent in your very own home.

“The Dalby is a 3-bedroom contemporary family home that was designed to be a light-filled, pared back space with room for a family to grow.

“The pantone colour of the year for 2020 is Tranquil Dawn. The colour nods to elements of the natural landscape and the approach of new beginnings, which we introduced throughout this home by using tropical prints and neutral, earthy colours.

“Our aim was to make a visual impact the minute you stepped into the home and the use of botanical green played a big part in the design – its deep and dynamic shade is striking and not for the faint-hearted. We added in blush pinks and warm greys to soften the green so the space would not feel overwhelmed by its presence.

“The open plan downstairs space was the most challenging to design. When looking at open plan rooms, it is hard to give each area its own identity. We found that using such a daring fabric on the sofa defined the lounge area and adding a rug sectioned off the lounge without closing it off.

“For the dining area, we wanted to create a completely different feel to the rest of the room and opted for minimal amounts of the emerald green tone. This was achieved by the placement of greenery to the dinner setting, then adding in a focal point, in this case the centrepiece, finished off the look, without overpowering the area.

 “The artwork for this house was carefully sourced. We decided to opt for art pieces and seagrass wall discs rather than wallpaper to bring pattern, texture and personality to the rooms.

 “The master bedroom combines the overall colour scheme with a grown up and relaxed feel. Incorporating the botanical theme, the statement headboard added another dimension to the design and completed this room. The cushions and bedding were selected to complement the strong impact and boldness of the headboard and a simple approach to the accompanying accessories were selected to avoid over complicating this room. 

“The remaining rooms in the house also paid tribute to the neutral and earthy tones, ensuring the design was consistent while having a relaxed and welcoming feel throughout the home.”

Back to top